1- تشریح انواع احتراق در موتور
احتراق عادی و نرمال
در حالت عادي, فرایند احتراق مخلوط هوا-سوخت، از جرقه ميان دو الكترود شمع شروع و حركت جبهه شعله با سرعت يكنواخت تا اتمام مخلوط هوا-سوخت ادامه پیدا می کند.
انفجار
انفجار نوعی اختلال در فرایند احتراق است که در آن بخشی از مخلوط هوا-سوخت خود به خود محترق می شود. با وقوع پدیده انفجار در داخل سیلندر دو جبهه شعله با يكديگر برخورد می کنند. يكي از شعله ها در نقطه ديگري از سيلندر شروع و با شعله حاصل از احتراق اصلی برخورد میکند.
انفجار معمولاً به علت زمان بندی نامناسب جرقه زنی، بالا بودن دمای موتور، مخلوط هوا-سوخت رقیق يا اكتان پائین بنزين رخ می دهد.
برای دریافت اطلاعات تکمیلی فنی و آموزشی بیشتر به دوره زیر مراجعه کنید.
احتراق زودرس
احتراق زودرس نوعی احتراق غیر عادی است كه قبل از احتراق اصلی شمع رخ می دهد. احتراق زودرس معمولا به دلیل وجود رسوبات و هیدروکربن های محفظه احتراق، معیوب بودن سيستم خنك كننده موتور، داغ شدن شمع ها و روغن كاري ضعيف قطعات و سیستم های موتور ایجاد می شود.
2- بررسی عدم احتراق صحیح در موتور
روش های مختلفی برای عیب یابی سیستم های احتراق وجود دارند. اصول کلی عیب یابی آنها یکسان می باشد. در زمان عیب یابی سیستم های جرقه زنی و احتراق دو نكته احتیاطی مهم را به خاطر داشته باشید:
- قبل از جدا کردن اتصالات سیستم جرقه زنی و احتراق، موتور را خاموش كنید.
- در زمان استارت زدن یا روشن بودن موتور، هیچ یك از اتصالات را لمس نكنید.
عیب یابی كلی سیستمهای جرقه زنی و احتراق موتور
مشكلات سیستم های جرقه زنی و احتراق را می توان به دو بخش عمومی و اختصاصی تقسیم كرد: مشكلات عمومی مشکلاتی هستند كه بر همه سیلندرها تأثیر می گذارند و مشكلات اختصاصی، فقط روی تعدادی از سیلندرها مؤثر هستند. قطعاتی كه در همه سیلندرها اثر گذار هستند شامل قسمتهائی از مدار اولیه و ثانویه می باشند. قطعات ایجاد کننده مشكلات خاص شامل شمع ها و وایرها می باشند.
بازرسی چشمی مدار اولیه
اتصالات الکتریکی مدار اولیه کوئل را از لحاظ مناسب بودن اتصالات بررسی کنید. افت ولتاژ بدلیل خوردگی وکثیفی اتصالات می تواند مشكلات زیادی ایجاد کند. اتصالات الکتریکی را با جدا کردن و تكان دادن سیم ها بررسی كنید. هنگام خاموش بودن موتور، اتصالات مشكوك را جدا کرده و آنها را از نظر كثیفی گرد و خاك و خوردگی بررسی كنید. رطوبت باعث ایجاد اتصالی كوتاه و افت ولتاژ شمع ها میشود.
بازرسی چشمی مدارهای اتصال بدنه
برای ساده سازی سیستم برق خودرو، سازندگان از بدنه، شاسی و بلوك موتور به عنوان راه های برگشت جریان الکتریکی به باطری استفاده می كنند. با افزایش روز افزون کاربرد و استفاده پلاستیك در خوروها ممكن است اتصال بدنه اشتباهاً روی یك سطح پلاستیكی نصب شود و با این کار عبورجریان الکتریکی از قطعاتی مانند بلبرینگ ها محورها یا كابل كلاچ افزایش یافته و آنها را دچار فرسودگی و مشکل نماید. معمولا بدلیل اتصال نامناسب بدنه سنسور همان علائم خرابی سنسور ظاهر میشود. اتصال بدنه را میتوانید با اسیلوسكوپ بررسی كنید. شكل خروجی یك سنسور سالم “ اثر هال“ را با اتصال بدنه نامناسب نشان می دهد.
نكته تعمیراتی: هنگام بررسی سیستم احتراق با اسیلوسكوپ به آرامی قطعات را تكان داده و صفحه را مشاهده كنید. اگر مشكل خاصی وجود داشته باشد آثار آن ظاهر خواهد شد.
3- تداخل امواج الكترو مغناطیسی
تداخل امواج الكترومغناطیسی روی عملکرد مناسب كامپیوترهای خودرو موثر می باشد. زمانی كه امواج الكترومغناطیسی با دامنه كافی از یك سیم یا هادی به بیرون ساطع میشود بر روی قطعات سیستم احتراق مانند وایر شمع ها، كویل و دینام تاثیر میگذارد. به منظور کاهش اثرات امواج الكترومغناطیسی، اتصالات الکتریکی كامپیوتر خودرو را از منابع ایجاد امواج الكترومغناطیسی دور نگه دارید. فاصله مناسب 2/5 الی 5 سانتی متر كافی می باشد.
برای دریافت اطلاعات تکمیلی فنی و آموزشی بیشتر به دوره زیر مراجعه کنید.
4- تست عملكرد سیلندرها
با استفاده از دستگاه عیب یاب به ترتیب جرقه سیلندر های موتور را قطع و میزان کاهش دور موتور rpmرا در این لحظه ثبت نمائید. هرگاه سیلندری به علت مشکلاتی مانند پائین بودن فشارتراکم یا مشكلات دیگر تاثیر و نقش کمتری در ایجاد و تولید قدرت موتور داشته باشد، با قطع جرقه شمع آن سیلندر, دور موتور به میزان کمی کاهش می یابد.
با این آزمایش، افت واقعی دور موتور ثبت می شود. در برخی ازدستگاه های عیب یاب میزان تغییرات هیدروكربنها (HC) با واحد یك در میلیون قسمت (ppm) درزمان توقف جرقه زنی سیلندرها ثبت می شود. اگر قبل از آزمون، سیلندری مشکل احتراق داشته باشد, میزان آلودگی HC آن بالا خواهد بود. بنابراین، با قطع جرقه این سیلندر، تغییرزیادی در میزان آلودگی ایجاد نخواهد شد. سیلندرهای دارای مشکل احتراق ناقص و فشار تراکم پائین، تاثیر زیادی در میزان کاهش دور موتور و یا HC نخواهند داشت.
5- تست عملكرد سیستم احتراق
عملكرد مناسب احتراق موتور با استفاده ازتحلیل الگوهای اسیلوسكوپی و بررسی و تست مداراولیه، ولتاژ مدار ثانویه کوئل بر حسب(KV) آزمون های شتابگیری، انجام میشود. آزمون مدار اولیه کوئل شامل تست ولتاژ و مقاومت مدار اولیه، دور آرام وخلاء منیفولد هوای ورودی می باشند. ولتاژ لازم برای شروع جرقه زنی شمع ولتاژ مدار ثانویه نامیده میشود. با افزایش مقاومت مدار شمع، ولتاژ ثانویه افزایش یافته و شمع معیوب، اتصالی كوتاه در مدار شمع و فشار تراکم پائین سیلندرها باعث پایین آمدن ولتاژ ثانویه مدار می شوند.
مدت زمان احتراق عبارت است از مدت زمان ایجاد وشروع جرقه به واحد هزارم ثانیه(ms) و مقدار متوسط آن حدود 1 الی 1/3 ms می باشد.
6- تشریح نحوه عملکرد اسیلوسكوپ، مقیاس ها و كاربرد آن در عیب یابی ها
اسیلوسكوپ، سیگنال های الکتریکی سیستم احتراق را به یك تصویر كه در آن مقادیر تغییرات ولتاژ طی یك دوره زمانی ثبت شده تبدیل می نماید. با بررسی الگوها, وضعیت دقیق احتراق موتور مشخص میشود. اسیلوسكوپ ها معمولاً دارای 4 سیم هستند.
یك سیم معمولاً به فیش منفی كویل, یك سیم به بدنه یا بلوك موتور, یك سیم ثانویه به دور كابل فشار قوی كوئل و سیم چهارم به وایر شمع سیلندر شماره 1 متصل میگردد
برای دریافت اطلاعات تکمیلی فنی و آموزشی بیشتر به دوره زیر مراجعه کنید.
7- تحلیل الگوهای ولتاژ مدار ثانویه کوئل
مسیر احتراق
در الگوی مدار ثانویه کوئل، مسیر احتراق در سمت چپ صفحه قرار میگیرد. ارتفاع مسیر احتراق, ولتاژ مورد نیاز برای غلبه بر مقاومت مدار ثانویه را نشان می دهد. معمولاً برای غلبه بر این مقاومت و ایجاد جرقه در بین الکترود های شمع به ولتاژ بالای 10,000 ولت نیاز است. وضعیت مخلوط هوا-سوخت داخل سیلندر بشدت روی این مقاومت مؤثر می باشد. مخلوط هوا- سوخت رقیق تر، باعث افزایش مقاومت الکتریکی و ولتاژ مورد نیازاحتراق می گردد.
مسیر جرقه
پس از غلبه بر مقاومت ثانویه کوئل و برقراری جریان الکتریکی و ایجاد جرقه در بین الکترود های شمع, مخلوط سوخت و هوای درون سیلندر محترق می شود. مسیر جرقه از مسیر احتراق شروع و تا افت ولتاژ كوئل به زیر سطح تثبیت جریان, در بین الکترود های شمع ادامه می یابد.
حالت میانی
قسمت بعدی الگوی مدار ثانویه کوئل, با جریان الکتریکی مدار اولیه شروع می شود. این حالت به صورت یك منحنی نزولی كوچك كه دارای چند نوسان است نشان داده می شود.
بررسی و تست مدت زمان جرقه زنی
مدت زمان جرقه زنی را با واحد هزارم ثانیه(ms) مشخص میکنند. دراكثر خودروها جرقه در مدت زمان متوسط ms 1/5 ایجاد می شود. پائین بودن مدت زمان جرقه تا ms 0/8 برای ایجاد احتراق كامل كافی نبوده و طولانی بودن آن (حدود 2ms) باعث فرسایش و آسیب دیدگی الكترودهای شمع خواهد شد. معمولا طولانی بودن مدت زمان جرقه پس از یك الگوی مسیر احتراق كوتاه مشاهده شده و علت آن ممکن است از معیوب بودن شمع, پایین بودن فشار تراکم سیلندرها، یا تنظیم نبودن فاصله الکتروهای شمع باشد.
تست ولتاژ جرقه
مسیر احتراق در الگوی ولتاژ مدارثانویه بشکل بلندترین نقطه منحنی نمایش داده میشود. عواملی موثر بر افزایش مقاومت مدار ثانویه مانند: شرایط شمع ها یا مدار ثانویه, دمای موتور, وضعیت مخلوط هوا-سوخت و فشار تراكم سیلندرها در الگوی مسیر احتراق موثر هستند.
در زمان بررسی الگوی مسیر احتراق, حتماً همه سیلندرها را با یكدیگر مقایسه كنید. ارتفاع عادی ولتاژ احتراق بایستی بین 7 الی13 کیلو ولت و میزان اختلاف بین سیلندرها از 3 کیلوولت بیشتر نباشد.
عواملی كه میتوانند الگوهای احتراق غیر معمول ایجاد کنند. در تصویر زیر شرح داده شده است.
ولتاژ شمع تحت بار
درحالت تحت بار بودن موتور, ولتاژ مورد نیاز جرقه شمع افزایش می یابد. برای آزمایش و تست عملكرد شمع تحت بار به چگونگی تغییر ارتفاع و شکل الگوی احتراق (در زمان تغییر ناگهانی دور موتور از حالت دور آرام)توجه کنید. افزایش متوسط ولتاژ در هر بار گاز دادن ناگهانی، بین 3 الی 4 کیلو ولت می باشد.
8- تست باطری و سیستم شارژ
در زمان تست باطری بوسیله دستگاه عیب یاب، باطری تحت بار قرار گرفته و ولتاژ مدار باز, ولتاژ تحت بار و همچنین میزان جریان الکتریکی در زمان استارت زدن اندازه گیری میشود. در بعضی از عیب یاب ها، جریان الکتریکی هر سیلندر در زمان استارت زدن نمایش داده می شوند. در صورت پائین بودن میزان فشار تراكم سیلندر, میزان جریان الکتریکی اندازه گیری شده آن كمتر خواهد بود.
برای دریافت اطلاعات تکمیلی فنی و آموزشی بیشتر به دوره زیر مراجعه کنید.
9- عیب یابی با استفاده از دستگاه عیب یاب
دستگاههای عیب یاب خودرو، سیستم كامپیوتری خودرو را مانند یک اسكنر تست می كنند. مقادیر پارامتر های مهم وموثر درفرایند عیب یابی موتور خودرو مطابق جدول زیر می باشد.
10- بررسی و تست قطعات به روش آزمون استرس
برخی مواقع مشکل احتراق متناوب و ریپ زدن موتور تحت شرایط خاصی مانند گرما یا سرمای شدید و یا آب و هوای بارانی و مرطوب ایجاد میگردد. پرسش های دقیق از مشتری مانند آیا مشكل در صبح سرد اتفاق می افتد یا در زمان گرم بودن موتور, می تواند به برطرف کردن عیب كمك كند.
نکته ایمنی واحتیاطی: هنگام استفاده از اسپری های خنك كننده از عینك ایمنی استفاده كرده و از اسپری کردن روی لباس یا پوست خود خودداری نمائید.
آزمون سرما
قطعات اصلی سیستم احتراق، مانند مدول كنترل و اتصالات اصلی را با استفاده از اسپری خنك كنید. پس از خنك شدن هر قطعه، سیگنال را از لحاظ ایجاد اختلال بررسی نمائید.
آزمون گرما
برای استرس حرارتی، از یك سشوار یا یك وسیله گرم كن برای انتقال حرارت به قطعات استفاده كنید. از تفنگ حرارتی كه برای سوزاندن رنگ استفاده میشود خودداری کنید. حرارت زیاد باعث داغ شدن قطعات الکتریکی, عایق سیم کشی ها و… می گردد.
آزمون رطوبت
آزمون استرس رطوبت را می توان با اسپری آب روی كوئل و كابل های سیستم احتراق و اتصالات آن انجام داد. معمولا ریپ زدن موتور را می توان بدون اسیلوسکوپ مشاهده کرد. بدلیل تداخل عیوب در هر بار بیش از یك قطعه را مرطوب نكنید.
11- عیب یابی و تست سنسورهای میل لنگ و میل بادامک
سنسورهای میل لنگ و میل بادامك را مطابق دستورالعمل سازنده بررسی و در صورت نیاز آنها را تعویض نمائید. همواره نوك سنسور را تمیز و یك فاصله انداز یا واشر جدید (در صورت وجود) برای آن استفاده کنید. برخی ازسنسورهای جدید فاصله انداز دارند. سنسور را طوری نصب كنید كه فاصله انداز كمی با حلقه سنسور تماس پیدا کرده و سپس پیچ سنسور راسفت نمائید.
فاصله هوایی میان سنسور و دندانه های فلایویل بر عملکرد و زمانبندی صحیح جرقه زنی و احتراق موثر هستند. در صورت تنظیم نبودن فاصله هوایی میان سنسور و دندانه های فلایویل ممکن است موتور روشن نشده و یا دچاراحتراق نامناسب, عدم شتابگیری و افت توان گردد.
برای دریافت اطلاعات تکمیلی فنی و آموزشی بیشتر به دوره زیر مراجعه کنید.
12- تست سوئیچ جرقه زنی
سوئچ جرقه زنی ولتاژ مورد نیاز مدول كنترل احتراق و یا كوئل جرقه زنی را تامین میکند. معمولاً سیستم احتراق دارای دو سیم که یكی به مدول احتراق و دیگری به مقاومت مدار اولیه کوئل متصل شده می باشد. این سیم ها به کانکتور سوئیچ موتور متصل شده اند.
ولتاژ را با استفاده از لامپ تست 12 ولت یا مولتی متر بررسی کنید.
13- اندازه گیری و تست مقاومت الکتریکی كوئل
پس از خاموش كردن سوئیچ و جدا کردن كابل باتری از یك اهم متر برای اندازه گیری مقاومت الکتریکی سیم پیچ های مدار اولیه و ثانویه کوئل استفاده كنید. اگر مقادیر اندازه گیری شده مقاومت ها، خارج از محدوده استاندارد باشند بایستی كوئل را تعویض کنید.
مقدار مقاومت بی نهایت به معنی قطعی در سیم پیچ کوئل و مقدار کمتر از حد استاندارد, به معنی اتصالی كوتاه الکتریکی در سیم پیچ کوئل می باشد. در اكثر کوئل ها, سیم پیچ های مدار اولیه دارای مقاومتی معادل 0/5 الی 2 اهم هستند. به منظور بررسی وکنترل دقیق تر لازم است مشخصات دقیق سازنده با مقادیر مورد نظر مقایسه گردد.
بسیاری از سیم پیچ های مدار ثانویه کوئل ها هم مقاومت الکتریکی در حدود 8000 الی 20000 اهم دارند. با اندازه گیری میزان مقاومت الکتریکی سیم پیچ های اولیه و ثانویه, قطعی، اتصالی كوتاه یا سالم بودن سیم پیچ های کوئل مشخص میگردد. به منظور بررسی و تست نشت ولتاژ و مشکلات عایق سیم پیچ های کوئل، از روش بررسی حداكثر ولتاژ خروجی كوئل استفاده میکنند.
14- تست سنسورهای كوبش (ناک)
در اكثر سیستم های سوخت رسانی انژکتوری در زمان احتراق ناقص یا کوبش, از سنسورهای كوبش یا ناک جهت تنظیم مناسب زمانبندی جرقه زنی استفاده می كنند. معیوب بودن سنسور کوبش باعث ایجاد مشكل در سیستم احتراق میشود.
بررسی سنسور كوبش در زمان روشن بودن موتور, از طریق ضربه زدن به بلوک موتور با استفاده از یک چکش پلاستیکی و مشاهده تغییرات زمانبندی جرقه انجام می شود. همچنین می توانید با تکرار این روش و مشاهده یك پالس AC روی مولتی متر و یا اسیلوسكوپ عملکرد سنسور کوبش را بررسی نمائید.
15- بررسی و تست شمع ها
سیستم احتراق موتور وظیفه تامین ولتاژ مورد نیاز شمع را بر عهده دارد. جرقه شمع باعث احتراق و روشن شدن موتور می شود. تعویض شمع جزئی از سرویس دوره ای همه خودروهاست و حدودا بین 32000 الی 160000 کیلومتر تعویض میشوند.
جهت تعویض شمع ها ابتدا وایر شمع را برداشته و پس از چرخاندن, آن را از شمع جدا نمائید.(نباید وایر ها را را بكشید)
با استفاده از آچار شمع هر شمع را چند دور باز كنید. آچار شمع های خوب دارای پوشش داخلی لاستیكی هستند كه مانع شكستن چینی شمع می شود. آچار شمع ها در دو نوع پایه بلند و پایه كوتاه(برای نشیمنگاه شمع های پخ خورده 14 میلیمتری) در اندازه 5/8 اینچ عرضه می شوند. بسیاری از آنها دارای سرشش گوش بوده و می توان آنها را با آچار تخت یا بكس سفت كرد.
پس از شل كردن شمع ها، از هوای فشرده برای تمیز کرد گردو خاک وکثیفی اطراف شمع استفاده کرده سپس شمع ها را بیرون آورید. واشر شمع را (در صورت وجود) درآورده و سپس شمع ها را به ترتیب سیلندرها روی میز بچینید.
پس از بیرون آوردن شمع ها هر گونه بقایای مواد آلاینده روی آن و میزان فرسایش الكترودها را بدقت بررسی کنید. یك شمع عادی به رنگ خاكستری یا آجری بوده و مواد اضافی حداقلی دارد.
در بررسی و تست شمع ها نباید اثری از سوختگی الكترودها مشاهده گردد. میزان فاصله الکترود ها از حدود 0.254 mm در هر 16000 کیلومتر رانندگی نباید بیشتر باشد. در صورت بیشتر بودن فاصله الکترود ها (مستهلک شدن شمع ها) بایستی تعویض و علت ایجاد فرسایش برطرف گردد
عملکرد موتور با شمع های فرسوده یا كثیف در دور آرام موتورقابل تشخیص نبوده ولی دردور موتور بالاتر مشکل ایجاد می نماید. وضعیت موتور را با بررسی الكترودهای شمع میتوان تشخیص داد. درحالت ایده آل همه شمع های موتور بایستی شبیه همدیگر باشند. تفاوت ظاهری شمع ها نشانه ایراد دربخش های مختلف می باشد.
آلودگی سرد
مخلوط هوا-سوخت غنی یا احتراق ناقص مانع جرقه زنی مناسب شمع شده و در نتیجه آن یك لایه ذغالی خشك و متخلخل روی نوك شمع تشکیل می شود. این حالت آلودگی سرد شمع نامیده می شود.
اگر فقط یك یا دو شمع دچار این مشکل شده باشند.احتمالا ایراد از سوپاپ های سیلندرهای فوق می باشد. که پس از رفع عیب و وتمیز کردن الكترود های شمع وتنظیم مجدد آنها می توان از شمع مجددا استفاده كرد.
نكته تعمیراتی: شمع های موتور در صورت کارکرد طولانی مدت خودرو درحالت دور موتور پائین وکارکرد درجا دچار آلودگی سرد خواهند شد. در اینحالت و به منظور جلوگیری از تکرار مشکل می توان از شمع های با دامنه حرارتی بالاتر (گرم تر) استفاده کرد.
آلودگی مرطوب
در صورتیکه نوك شمع موتور در روغن غوطه ورشده باشد به اینحالت آلودگی مرطوب گفته می شود.
در موتورهای سوپاپ رو روغن ممكن است با عبور از راهنمای سوپاپ های فرسوده وارد محفظه احتراق شود. در موتورهای با کارکرد بالاتر خرابی رینگ ها یا سیلندر موتور ممکن است علت ایراد باشند. پس از رفع مشکلات فنی موتور شمع ها بایستی تعویض شوند.
آلودگی با هیدروکربن های نسوخته و پسماند های احتراق
این حالت پس از تنظیم موتورکارکرده اتفاق می افتد. بدلیل احتراق نامناسب موتور در دمای پائین بخشی از هیدورکربن های نسوخته در محفظه احتراق رسوب کرده و با رسیدن موتور به دمای عادی این مواد مجددا در محفظه احتراق پخش می شوند. در زمان رانندگی با سرعت های بالاتر این مواد برروی عایق و الكترود های شمع رسوب کرده و ممكن است فضای میان الكترودهای شمع را مسدود و مانع از جرقه زنی مناسب شمع ها شوند. معمولا این شمعها را می توان پس از تمیز کردن مجددا استفاده کرد.
اتصال الكترود های شمع
الكترود شمع ها در حالت عادی از همدیگر جدا هستند. در زمان رانندگی طولانی مدت خودرو با توقف های مکرر, پسماندها و هیدروکربن های نسوخته در محفظه احتراق جمع شده و در زمان تحت بار قرار گرفتن موتور, این مواد باعث مسدود شدن دهانه شمع و اتصال الکترود های به همدیگر می شوند. اتصال الکترود ها موجب افت عملکرد شمع و کیفیت جرقه زنی می گردد. راه حل این مشکل تعویض شمع ها می باشد.
لعابی شدن شمع ها
در شرایط كارکرد موتور با سرعت بالا مواد احتراقی باقی مانده درون محفظه احتراق, بر روی عایق شمع به شكل لعاب زرد رنگ نشست می کند. با افزایش دمای محفظه احتراق, این لعاب به شکل هادی جریان الکتریکی عمل كرده و باعث اتصالی کوتاه شمع به بدنه موتور می گردد. برای جلوگیری از لعابی شدن شمع ها باید از گاز دادن ناگهانی و سریع موتور خودداری کرد. بدلیل عدم امکان تمیز کردن لعاب, این شمع ها را بایستی تعویض کرد.
داغ شدن شمع ها
در این حالت پوسته و عایق (چینی) شمع به رنگ سفید خاكستری تغییر کرده و فاصله الكترودهای آن خیلی زیاد می شود. عمده ترین علت داغ شدن شمع ها عبارتند از: استفاده از شمع های غیر استاندارد، زمانبندی نامناسب سیستم جرقه زنی, کوبش، معیوب بودن سیستم خنك كننده، مخلوط هوا-سوخت رقیق، استفاده از سوخت با اكتان پائین، نصب نامناسب شمع و… شمعهای داغ شده پس از برطرف شدن علت عیب بایستی تعویض شوند.
احتراق تلاطمی
در زمان احتراق عادی تلاطمی داخل محفظه احتراق, عایق یك سمت شمع فرسوده می شود. تا زمانیکه وضعیت ظاهری شمع نرمال و عادی است, این حالت مشكلی ایجاد نمی كند. ولی در صورت غیر عادی و زودتر فرسوده شدن آن، مشکل بیش از حد داغ شدن شمع ها بایستی بررسی شوند.
احتراق زودرس
این مشکل به دلیل دمای زیاد موتور ایجاد شده و در نتیجه آن الكترودهای شمع ذوب شده و نوك آنها كنده می شود. عمده ترین علت احتراق زودرس شمع ها عبارتند از: زمانبندی نامناسب جرقه زنی، سر سیلندر معیوب، استفاده از سوخت با درجه اكتان پائین, اتصال ضعیف(شل بودن) شمع ها, استفاده از شمع با مشخصات حرارتی نامناسب. از شمع های صدمه دیده مجدداً استفاده نکنید.
16- تنظیم فاصله الکترود های شمع
فاصله الکترود های شمع های نو و کارکرده بایستی مطابق اطلاعات و مقادیر اعلام شده توسط شرکت سازنده باشد. به منظور کنترل و تنظیم فاصله الکترودهای شمع از ابزار مناسب و مخصوص استفاده کنید. ابزار نشان داده شده در برای تنظیم شمع های نو مناسب است.
همیشه فاصله الكترودهای یك شمع جدید را قبل از نصب کنترل کنید. برخی شمع ها در خودروهای جدید دارای اتصال بدنه و الكترودهای جانبی هستند. فاصله الکترود های این شمع ها را نمی توان با ابزار معمولی تنظیم كرد و بیشتر سازندگان توصیه میکنند این فاصله ها تنظیم نشوند.
مراحل نصب شمع ها
- مرحله 1: با پارچه تمیز نشیمنگاه شمع را پاك كنید.
- مرحله 2: از سالم بودن و نصب صحیح واشر شمع اطمینان حاصل کنید. در صورت استفاده مجدد از شمع، واشر آنرا تعویض کنید.
- مرحله 3: فاصله الكترود ها را تنظیم كنید.
- مرحله 4: به كتابچه تعمیراتی خودرو مراجعه و در صورت نیاز از مواد ضد گریپاژ استفاده كنید.
- مرحله 5: شمع را نصب كرده و با دست سفت كنید.
- مرحله 6: شمع را با یك آچار توركمتر و مطابق مشخصات فنی سازنده یا جدول مقادیر گشتاور نصب شمع ها سفت كنید.
وایر های شمع
كلیه وایر شمع ها را از نظر ترك و فرسودگی كه باعث افت و نشت ولتاژ می شوند بررسی كنید. در صورت معیوب بودن وایرها باید آنها را تعویض کنید. اهم متر را روی مقیاس 1000 قرار داده و سیم های اهم متر را به دو سر وایر شمع متصل كنید. اگر مقادیر اهم متر از مقدار توصیه شده توسط سازنده خودرو بیشتر بود، وایرها را تعویض كنید.
تعویض وایر شمع
جهت جدا کردن وایر شمع, سر وایر را محكم گرفته و حین كشیدن آن را كمی تكان دهید تا از محل اتصال جدا گردد. برای نصب وایر شمع، پس از اطمینان از قرارگرفتن مناسب سر وایر روی شمع آن را فشار دهید تا هر گونه هوای اضافی از زیر آن تخلیه گردد.
جدول مقادير گشتاور نصب شمع ها
در زمان نصب وایرها دقت کنید. دو واير شمع موازي يكديگر نباشند. در صورت قرار گرفتن وایرها بشکل موازی, ممکن است تداخل امواج الکترومغناطیسی, در سیلندردر حالت تراکم احتراق غیر عادی ایجاد کرده و باعث اختلال در عملکرد مناسب موتور شود.